Hoe produceren luchtzuiverende kamerplanten zuurstof?

Zekerwedden

Luchtzuiverende kamerplanten staan bekend om hun drie eigenschappen die voordelen met zich meebrengen voor onze gezondheid. Zo dragen ze bij aan een juist gehalte aan luchtvochtigheid, verminderen ze de hoeveelheid schadelijke stoffen in je woon- of werkomgeving én verbeteren ze het zuurstofniveau. Het zuurstofniveau heeft directe invloed op het functioneren van je lichaam. Bijdragen aan de verhoging van het zuurstofniveau doen luchtzuiverende kamerplanten middels een interessant, natuurlijk proces. Een proces dat overigens elke plant uitvoert, maar waar een luchtzuiverende kamerplant nog net een stukje beter in is.

Het proces van fotosynthese

Een luchtzuiverende kamerplant weet zuurstof te produceren middels het proces van fotosynthese. Een term waarmee je ooit, tijdens de biologielessen, mee om je oren bent geslagen. Maar wat houdt het precies in? Fotosynthese (ook wel koolstofassimilatie genoemd) wordt niet alleen door luchtzuiverende kamerplanten, maar door alle planten en bomen met bladeren uitgevoerd. Het betreft het proces waarbij planten water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose. Dit doen ze onder invloed van energie uit licht en water.

Een beetje zuurstof voor de plant, de rest voor jou

Het water haalt de luchtzuiverende kamerplant middels zijn wortels uit de grond, waarna het via de stengels naar de bladeren wordt vervoerd. Met de huidmondjes die zich op het blad bevinden, haalt de plant vervolgens koolstofdioxide uit de lucht, waarvan hij samen met het water glucose maakt. De energie die hij nodig heeft om dit te kunnen doen, verkrijgt hij uit zonlicht. Slechts een klein deel van de zuurstof die de plant bij fotosynthese produceert, gebruikt hij zelf om te leven. Alle overige zuurstof stuurt hij via diezelfde huidmondjes de lucht in, jouw woon- of werkomgeving. En daar profiteer jij weer van!

De juiste dosis water en zonlicht

Water, koolstofdioxide en licht zijn dus de drie ingrediënten die de plant nodig heeft. Dit betekent echter niet dat alle luchtzuiverende kamerplanten behoefte hebben aan vol zonlicht en flinke hoeveelheden water om hun werk optimaal te kunnen verrichten. Integendeel. Sommige luchtzuiverende kamerplanten zijn door hun oorsprong (bijvoorbeeld Afrika) gewend om juist weinig water te gebruiken voor het proces van fotosynthese. Laat je dus altijd goed informeren over welke verzorging jouw nieuwe, luchtzuiverende kamerplant nodig heeft. Koop je hem bij online bloemen- en plantenwinkel Green Bubble, dan lees je op de website bij elke plant uitgebreid over dit onderwerp.

https://www.green-bubble.com/nl/

Related Post