Zeker wedden
Image default
Woning en Tuin

Lattenbodem aankoopadviezen: Hoe kies je een goede lattenbodem uit?

Goed slapen is ongelofelijk belangrijk, daar moeten we je vast niet meer van overtuigen. Maar wat als je niet goed kan slapen? Een van de allerbelangrijkste oorzaken is een slechte ondersteuning ‘s nachts: niet alleen je matras speelt daarin een cruciale rol, ook je lattenbodem helpt je mee uitgerust opstaan.

Hoe kies je een goede lattenbodem uit? Dat hangt van enkele verschillende factoren af, die we graag met jou overlopen: zo weet ook jij vanaf nu perfect hoe je een lattenbodem uitkiest die ideaal bij jouw situatie past.

Kijk naar je budget

Eerst en vooral: kijk naar je budget: hoeveel heb je te besteden aan je lattenbodem? Net zoals bij een matras geldt hier: probeer zoveel mogelijk te budgetteren voor je lattenbodem.

Er wordt wel eens gezegd dat je matras het belangrijkste en duurste onderdeel van je bed moet zijn, maar dat klopt niet. Ook in de lattenbodem investeer je best: de ene lattenbodem is namelijk de andere niet.

Hoeveel ondersteuning heb je nodig?

Vervolgens is het heel belangrijk om na te gaan hoeveel ondersteuning jij (en je partner) ‘s nachts nodig hebben. Als je geen rugklachten hebt, is de ondersteuning ook nog altijd erg belangrijk. Heb je wel rugklachten of heb je (licht) overgewicht? Dan wordt de ondersteuning exponentieel belangrijker.

Hoe herken je een kwalitatieve lattenbodem?

Goedkoper lattenbodems zijn vaak gemaakt met inferieure kwaliteit hout en hebben minder latten. Hoe meer latten, hoe meer gerichte ondersteuning.

Let er ook op dat de latten wel wat vering aankunnen en van kwalitatief materiaal gemaakt zijn. Daarnaast is het ook heel handig als je de individuele latten zelf gemakkelijk kan vervangen.

  • veel latten
  • je kan de individuele latten gemakkelijk vervangen
  • de latten zelf zijn van kwalitatief hout gemaakt
  • de latten barsten niet snel en zijn buigbaar

Elektrisch of manueel?

Wil je liever een manuele lattenbodem die je zelf kan verstellen om bijvoorbeeld ‘s avonds nog even gezellig in bed te kunnen lezen, of wil je op een knopje duwen? Een verstelbare lattenbodem is zeker een welkome aanvulling in de slaapkamer, al helemaal als je zelf last hebt van een slechtere rug of moeite hebt met rechtkomen uit bed.

Of je liever een elektrisch verstelbare lattenbodem kiest, of een manuele, zal voornamelijk afhangen van je budget: een elektrisch verstelbare lattenbodem komt meestal wat duurder uit.

Geen zin om iedere avond manueel je lattenbodem te verstellen? Ook dan kies je beter voor de elektrische variant.

Welk type matras komt er op de lattenbodem te liggen?

Nog een belangrijke vraag om jezelf te stellen: welke matras komt er op de lattenbodem te liggen? Een lattenbodem combineer je niet met een boxspring, een verenmatras, schuimrubber matras of latex matras past daarentegen prima bij een lattenbodem.