Zeker wedden
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak ik mijn groene vijver weer helder?

Een vijver in je tuin, maar zie je niets meer van het water door een groene toplaag? Veel vijvers eigenaars hebben hier last van en vooral zo vlak voor de zomer, wanneer je het meest zou willen genieten van de prachtige vijver in de tuin. De bekende vijver kwaal van het groene en troebele water is iets wat oevereigenaren niet graag zien, daarnaast groeien de waterplanten ook nog eens minder goed wanneer het water zo groen is. Hieronder lees je wat de oorzaak van deze groene vijver is en in precieze stappen uitgelegd wat je tegen het groene water kunt doen. 

Oorzaak

Het groene en troebele water in de vijver is het gevolg van vele zweefalgen in het water. Zweefalgen zijn eencellige algen (eigenlijk kleine waterplantjes) die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen en hierdoor voor het groene water in uw vijver zorgen. Zweefalgen zijn voor een vijver liefhebber één van de meest vervelendste kwalen, omdat het evenwicht van vijver op deze manier wordt verstoord. Zweefalgen komen het meest voor wanneer de temperatuur buiten begint te stijgen, dus richting en in de zomer. Daarnaast zijn wateren met een lage waterhardheid het gevoeligst voor deze kwaal. 

Hoe maak ik mijn water weer helder?

Om je vijverwater weer helder te krijgen zijn er 3 dingen die je kunt doen. Als eerste kun je proberen om de bestaand zweefalgen tegen te werken en met andere woorden verwijderen. Dit gebeurt door middel van een algenbestrijder die je kunt aanschaffen bij verschillende tuin- en vijver winkels, maar ook bij groothandelaren zoals bol.com. Door het gebruik van de algenbestrijder klonteren de zweefalgen samen en kunnen ze van de vijver geschept worden. 

Vervolgens is het slim om de waterhardheid te verhogen. Hierboven is verteld dat zweefalgen snel voorkomen in vijvers met een (te) lage waterhardheid. Als je de waterhardheid van de vijver niet verhoogt, blijft hierdoor de achterliggende oorzaak van de groei van zweefalgen bestaan. Zo wordt je vijver na het gebruik van het algenbestrijdingsmiddel snel opnieuw weer groen. 

Het derde onderdeel wat je kunt doen om het groene water tegen te gaan is voldoende groeiende zuurstofplanten in je vijver plaatsen en behouden. Deze zuurstofplanten zijn sterk tegen de zweefalgen en houden je water zo lang mogelijk doorzichtig. Fijn voor jou en voor je vijver zelf!