Zeker wedden
Image default
Woning en Tuin

Het belang van een schoorsteenkap in je keuken

Als je ooit de rookmelder in je keuken hebt laten afgaan, weet je al hoe belangrijk het is om een schoorsteenkap te hebben. Maar hoe weet je welke schoorsteenkap voor je geschikt is? Het is immers een aankoop die je niet iedere dag doet, waardoor je zeker wilt zijn dat deze volledig aan je wensen voldoet. Houd bij het afwegen van je opties deze belangrijke overwegingen voor ogen.

 

Hoe werkt een schoorsteenkap precies?

Een afvoersysteem met luchtkanalen, ook wel een geventileerd systeem genoemd, gebruikt luchtkanalen om de lucht weg en naar buiten te leiden. “Uit” is hier het sleutelwoord. Met andere woorden.Als je een kanaalsysteem hebt, kun je waarschijnlijk al raden dat het het beste is om je afzuigkap aan een buitenmuur te bevestigen. Op die manier zijn de kanalen korter en efficiënter. Hoe verder van een buitenmuur komt, hoe gecompliceerder en duurder de installatie van kanalen en afzuigkappen zal zijn. Bij een online specialist heb je de keuze uit tientallen designs, zodat er ook voor jouw schoorsteen een passen model te bestellen is.

 

De lucht wordt gefilterd en gereinigd

Met een kanaalvrij uitlaatsysteem of niet-geventileerd systeem wordt de lucht gefilterd, gereinigd en vervolgens teruggestuurd naar de keuken in plaats van naar buiten te worden geleid. Zoals je je misschien kunt voorstellen, zijn deze systemen over het algemeen minder efficiënt dan systemen met kanalen en ze vereisen meer onderhoud met regelmatige reiniging en vervanging van filters. Het is dus goed om vooraf te weten wat je kunt verwachten.